cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Netbackup Appliance 5240

andymenlo
Level 2
Dear
Good afternoon,

On Netbackup appliance (5240 - 3.1.1),
the duplicates to tape are failing with status 96,
encryption was promoted and there is currently a pool with "ENCR_TAPES" tapes
We currently have 3 LTO7 tapes and when duplicated by "SLP"

Error nbjm (pid = 169114) NBU status: 96, EMM status: No media is available
Please, I need support to find the duplicates failure problem

Further, the tapes that are part of the encrypted pool are

T00023 11 243 01/09/2020 17:55 02/10/2020 06:39 hcart3 5909300832 0 243 02/10/2023 06:06 N / A ENCRYPTION 0
T00024 3 96 08/04/2020 12:07 09/24/2020 19:13 hcart3 6274 125 557 0 30 10/22/2020 19:06 N / A ENCRYPTION
T00031 11 106 01/09/2020 17:55 02/10/2020 02:00 hcart3 2852020800 0 106 02/10/2023 01:45 N / A ENCRYPTION


Please, if you can help me find the root cause of the problem with encrypted duplicates
Sincerely,
Paulo Méndez Lorca.


 

8 REPLIES 8

quebek
Moderator
Moderator
   VIP    Certified

Hey

Error code 96 stands for:

unable to allocate new media for backup, storage unit has none available
The NetBackup Resource Broker (nbrb) did not allocate a new volume for backups. This error indicates that the storage unit has no more volumes available in the volume pool that is specified for this backup. Note that NetBackup does not change storage units during the backup.

You need to have tapes being available in tape library to duplicate these backups to them. 

Do you have scratch pool? if so put some tapes from scratch pool to tape library. The current ones may not be used for various reasons, full/suspended/frozen/different retention period etc...

just load brand new tapes and move these to scratch pool - or assing to ENCR_TAPES if you don't have a scratch defined.

that will solve your issue.

Marianne
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Accredited Certified

@andymenlo 

According to the SLP screenshot, the duplication needs a tape in ENCR_TAPE or Scratch pool that is new, or existing tape in ENCR_TAPE with 1 Year retention that has space left  (not FULL, FROZEN, SUSPENDED).

The output that you posted does not have any headings, so, difficult to guess details of these tapes.

Please check output of 'available_media' command (in /usr/openv/netbackup/bin/goodies) to see which tapes are available.

Dear, there are tapes in pool "ENCR TAPE,  there are no tapes currently in the "scratch pool", but we do have tapes in "ENCR_TAPE",  I attach images that describe the above, they still show duplicates fail via "SLP"

Move tape a scratch Pool?

 

Sincerely,

Paulo Méndez Lorca.

 

Dear Marianne, The output of the command displays the following message bash: / usr / openv / netbackup / bin / goodies / available_media: Permission denied.

It's actually Netbackup appliance and it doesn't allow me to run typical netbackup commands.

How can I determine if I have available_media?

Attached command output image

Paulo.

 

Tape_Archived
Moderator
Moderator
   VIP   

You will have to "elevate" your level to access this netbackup command  -https://www.veritas.com/support/en_US/doc/96220900-127024912-0/v113564108-127024912

Alternatively you can create a netbackupCLI user to access netbackup command line - https://www.veritas.com/support/en_US/doc/75895731-125242395-0/v72903237-125242395

I would strongly recommend the second option and create a NetBackup CLI user to run the various NetBackup commands suggested.

Running an elevated shell should really only be done when required and requested for support purposes (there's a reason why the SDSC override command is not visible to the maintenance user).

Marianne,

I created the user NetbackupCli
and I ran the "available_media" command

The command output is as follows:

ENCR_TAPE pool

T00023 HCART3 TLD 0 41 - 11 5909300832 ACTIVE/ENCRYPTION
T00024 HCART3 TLD 0 42 - 3 6274125557 ACTIVE/ENCRYPTION
T00031 HCART3 TLD 0 4 - 11 2852020800 ACTIVE/ENCRYPTION
T00052 HCART3 TLD 0 36 - 8 709054468 ACTIVE/ENCRYPTION
T00042 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE

Additionally I moved the tape T00052 to pool ENCR_TAPE
the tapes are not frozen, suspend or full

In scratch pool the detail is as follows
Scratch pool

T00044 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00051 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00053 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00054 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE

Please, based on the output of the available_media command,

What it is causing the failure of the duplicates?

Additionally, I attach output from the available_media and vmquery commands

 

Marianne
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Accredited Certified

@andymenlo 

Please put these tape back in the robot:

T00042 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00044 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00051 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00053 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE
T00054 HCART3 NONE - - - - - AVAILABLE

All good to be AVAILABLE, but they can only be used if they are in the robot.