Highlighted

Netbackup/Tape Robot Issues

Hi,

We've been having some issues with our robot/tape drive and I've exhausted all ideas as to how to resolve it.

All our backups are failing because the jobs stall due to having to wait for the drive to be ready ("Drives are in use in storage unit").

I've rebooted the server, rebooted the robot, run the netbackup diags on the drive, re-inventoried the robot, run robtest and nothing seems to do the trick.

Rob test returns sense code 0x83 for every slot. On examination of the Application Event Logs, I'm getting "barcode questionable for slot ##" for every slot in the robot. We've never used barcodes on the tapes. I'm using Netbackup 7.1.0.4.

I've officially run out of ideas and would greatly appreciate any suggestions.

Regards,

Seonix

1 Solution

Accepted Solutions
Accepted Solution!

Orphaned MDS allocation for a

Orphaned MDS allocation for a tape which also reserves a drive by default. Use the following to clear all: nbrbutil -reset_all (Please double check nbrbutil options with -help - I'm not close to a system or manual to check...)

 

***EDIT****

nbrbutil -resetall
(Thanks Martin!)

View solution in original post

8 Replies

Please post output of the

Please post output of the following: vmoprcmd -d nbrbutil -dump

Output

Hi Marianne,

Output of vmoprcmd -d:

PENDING REQUESTS

                                     <NONE>

                                  DRIVE STATUS

Drv Type   Control  User      Label  RecMID  ExtMID  Ready   Wr.Enbl.  ReqId
  0 hcart2   TLD                -                     No       -         0

                             ADDITIONAL DRIVE STATUS

Drv DriveName            Shared    Assigned        Comment
  0 IBM.ULT3580-HH5.000   No       -

 

Output of nbrbutil -dump:

Allocation Requests
(AllocationRequestSeq )


Allocations
(AllocationSeq )

MDS allocations in EMM:

        MdsAllocation: allocationKey=282 jobType=16 mediaKey=4000001 mediaId=A00
000 driveKey=0 driveName= drivePath= stuName= masterServerName=<our server>
mediaServerName=<our server> ndmpTapeServerName= diskVolumeKey=0 mou
ntKey=0 linkKey=0 fatPipeKey=0 scsiResType=0 serverStateFlags=0

 

Thanks in advance,

Simon

Accepted Solution!

Orphaned MDS allocation for a

Orphaned MDS allocation for a tape which also reserves a drive by default. Use the following to clear all: nbrbutil -reset_all (Please double check nbrbutil options with -help - I'm not close to a system or manual to check...)

 

***EDIT****

nbrbutil -resetall
(Thanks Martin!)

View solution in original post

It's nbrbutil -resetall

It's nbrbutil -resetall ....

;o)

M

 

Thanks Martin!! I see -help

Thanks Martin!!

I see -help says:
-resetAll

I was also thinking of
nbrbutil -releaseMDS <allocation key>

nbrbutil -releaseMDS 282

All done.

nbrbutil -resetall did the job.

Thanks all. Very much appreciated Smiley Wink

Indeed help says resetAll,

Indeed help says resetAll, but strangly, even on Unix, resetall works ...

 

M

Re: Indeed help says resetAll,

Confirming... nbrbutil -resetall done the trick...