cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Netbackup error 130 and 4207 by backup Exchange 2013

Hello There.

We have created a new Exchange 2013 farm and now we want to backup this.

The Exchange 2010 backup runs without any problems and i copied the Netbackup policy and changed the entries.


When I start the Exchange 2014 backup with the new Policy, I get this error:

 

Operation Status: 0
10.07.2015 13:13:09 - end Snapshot: Read File List; elapsed time 0:00:00
10.07.2015 13:13:09 - begin Snapshot: Create Snapshot
10.07.2015 13:13:10 - started process bpbrm (pid=25511)
10.07.2015 13:13:11 - Info bpbrm (pid=25511) dag01.corp.dir is the host to backup data from
10.07.2015 13:13:11 - Info bpbrm (pid=25511) reading file list for client
10.07.2015 13:13:11 - Info bpbrm (pid=25511) start bpfis on client
10.07.2015 13:13:12 - Info bpbrm (pid=25511) Starting create snapshot processing
10.07.2015 13:13:12 - Info bpfis (pid=23496) Backup started
10.07.2015 13:13:29 - Critical bpbrm (pid=25511) from client dag01.corp.dir: FTL - snapshot preparation failed - Error attempting to find volumes to snap., status 130
10.07.2015 13:13:29 - Info bpfis (pid=23496) done. status: 130
10.07.2015 13:13:29 - end Snapshot: Create Snapshot; elapsed time 0:00:20
10.07.2015 13:13:29 - Info bpfis (pid=23496) done. status: 130: system error occurred
10.07.2015 13:13:29 - end writing
Operation Status: 130
10.07.2015 13:13:29 - end Parent Job; elapsed time 0:00:20
10.07.2015 13:13:29 - begin Snapshot: Stop On Error
Operation Status: 0
10.07.2015 13:13:29 - end Snapshot: Stop On Error; elapsed time 0:00:00
10.07.2015 13:13:29 - begin Snapshot: Delete Snapshot
10.07.2015 13:13:30 - started process bpbrm (pid=27173)
10.07.2015 13:13:31 - Info bpbrm (pid=27173) Starting delete snapshot processing
10.07.2015 13:13:33 - Info bpfis (pid=19164) Backup started
10.07.2015 13:13:33 - Critical bpbrm (pid=27173) from client dag01.corp.dir: cannot open C:\Program Files\Veritas\NetBackup\online_util\fi_cntl\bpfis.fim.dag01.corp.dir_1436526789.1.0
10.07.2015 13:13:34 - Info bpfis (pid=19164) done. status: 4207
10.07.2015 13:13:34 - end Snapshot: Delete Snapshot; elapsed time 0:00:05
10.07.2015 13:13:34 - Info bpfis (pid=19164) done. status: 4207: Could not fetch snapshot metadata or state files
10.07.2015 13:13:34 - end writing
Operation Status: 4207
10.07.2015 13:13:34 - begin Snapshot: End Notify Script
10.07.2015 13:13:34 - Info RUNCMD (pid=17727) started
10.07.2015 13:13:34 - Info RUNCMD (pid=17727) exiting with status: 0
Operation Status: 0
10.07.2015 13:13:34 - end Snapshot: End Notify Script; elapsed time 0:00:00
Operation Status: 4207
Could not fetch snapshot metadata or state files  (4207)

 

Here's an excerpt of my Policy

bppllist Exchange_....._DAG01
CLASS Exchange......AG01 *NULL* 0 760000 165600 *NULL*
NAMES
INFO 16 0 0 999 *NULL* 0 0 2147483647 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1319099685 55DF6302263A11E5BC2600212858BCB3 1 0 0 0 0 0 0 0 -1 0 1 0 0 0 0 1 0 36 0 0 0 0 0 0 1
KEY *NULL*
BCMD *NULL*
RCMD *NULL*
RES Retention_xxJ *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
POOL NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup NetBackup
FOE 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
SHAREGROUP *ANY*
DATACLASSIFICATION *NULL*
SSM VSS
SSMARGCOUNT 4
SSMARG prov_type 0
SSMARG max_snapshots 1
SSMARG snap_attr 0
SSMARG method VSS
EXCHANGESERVER FRSP0171
CLIENT dag01.corp.dir Windows-x86 Windows2008 0 1 0 0 *NULL*
INCLUDE NEW_STREAM
INCLUDE Microsoft Information Store:\
SCHED FULL 0 11 86400 0 0 0 0 *NULL* 0 0 0 0 0 0 -1 0 0 0
SCHEDWIN 0 0 83400 7200 83400 7200 83400 7200 83400 7200 83400 7200 0 0
SCHEDRES *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
SCHEDPOOL *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
SCHEDRL 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1
SCHEDFOE 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
SCHEDSG *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
SCHED DIFF 1 11 86400 0 0 0 0 *NULL* 0 0 0 0 0 0 -1 0 0 0
SCHEDWIN 21600 28800 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 21600 28800
SCHEDRES *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
SCHEDPOOL *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*
SCHEDRL 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1
SCHEDFOE 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
SCHEDSG *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL* *NULL*

1 Solution

Accepted Solutions
Accepted Solution!

OK, Thank you. Now i wait for

OK, Thank you.

Now i wait for updates from the Exchange admin.


 

View solution in original post

13 Replies

In my experience (on Exchange

In my experience (on Exchange 2010) this can often be solved by restarting the exchange replication service.

To verify that replication service writer is the issue, run vssadmin list writers

Another thing I have seen cause issues is scanning software for exchange.

As always on windows check the application and system event log for warning/errors.

The standard questions: Have you checked: 1) What has changed. 2) The manual 3) If there are any tech notes or VOX posts regarding the issue

Hi Thomas, after some

Hi Thomas,

after some Troubleshooting with Symantec support we are able to backup and (!!!) restore auf Exchange 2013 DAG farm.

Our Exchangeteam use the new IPless DAG-Cluster.

 

There are some setting we have to set.

+ Configure DAG-Name as DNS-Alias for one of your DAG-Nodes
(https://support.symantec.com/en_US/article.TECH223843.html)

+ "Netbackup Client Service" and "NetBackup Legacy Network Service" shold run under a Serviceuser with Exchange-Rights.

+ Configure "Distributed Application Restore Mapping" for your DAG

+ Allow Connect back from DAG-Node to your Masterserver

+ Backup only active copies (Setting in your Policy) in Policy type "MS-Exchange Server" and use the DAG-Name as Client.

 

 

I hope this short description helps to find your Problem. Otherwise you can contact me for further details.

 

You should have a look at the

You should have a look at the bpfis log (easily gathered via log assistant) and the windows event log.

Which version of Netbackup do you use?

Do you use any special snapshot provider?

Good luck

Stefan

 

We run NBU_7.6.0.4 and in the

We run NBU_7.6.0.4 and in the bpfis log ( Master and Media Server ) is no entry.

I check today the snapshot provider, but this ois not simple because the Exchange servers are in france :-)

But i think there are the VMWare VSS running.

Is dag01.corp.dir a node name

Is dag01.corp.dir a node name or the Virtual name associated with the DAG cluster?

Was NBU client sofware installed on all DAG members?

bpfis log folder needs to be created on the Exchange node, not master or media server.

Create these log folders on all DAG members:
bpfis
bpresolver 
bpbkar

 

i can't belive. When i start

i can't belive. When i start a backup of the new Exchange fram, i see no Logfiles in the folders

bpfis
bpresolver 
bpbkar.

And the dagfr.corp.dir ist the DAG name of the Exchange system

What can it be?

Now i have news After

Now i have news

After changing the Backup Selection to "Microsoft Exchange Database Availability Groups:\" i get some logfiles. See attached

 

And here is the Netbackup Job Log:

11.08.2015 15:39:23 - Info nbjm (pid=18305) starting backup job (jobid=5572694) for client dag01.corp.dir, policy Exchange_Fr_DAG01, schedule FULL
11.08.2015 15:39:23 - Info nbjm (pid=18305) requesting MEDIA_SERVER_ONLY resources from RB for backup job (jobid=5572694, request id:{606F7C2C-402E-11E5-AF74-00212858BCB3})
11.08.2015 15:39:23 - requesting resource ADVD_Retention_11J
11.08.2015 15:39:23 - requesting resource nbumaster.NBU_CLIENT.MAXJOBS.dag01.corp.dir
11.08.2015 15:39:23 - requesting resource nbumaster.NBU_POLICY.MAXJOBS.Exchange_Fr_DAG01
11.08.2015 15:39:23 - requesting resource EXCHANGE_RESOLVER.nbumaster.Exchange_Fr_DAG01.dag01.corp.dir
11.08.2015 15:39:23 - granted resource  nbumaster.NBU_CLIENT.MAXJOBS.dag01.corp.dir
11.08.2015 15:39:23 - granted resource  nbumaster.NBU_POLICY.MAXJOBS.Exchange_Fr_DAG01
11.08.2015 15:39:23 - granted resource  EXCHANGE_RESOLVER.nbumaster.Exchange_Fr_DAG01.dag01.corp.dir
11.08.2015 15:39:24 - estimated 0 kbytes needed
11.08.2015 15:39:24 - begin Parent Job
11.08.2015 15:39:24 - Info RUNCMD (pid=15171) started
11.08.2015 15:39:24 - Info RUNCMD (pid=15171) exiting with status: 0
Operation Status: 0
11.08.2015 15:39:24 - end Parent Job; elapsed time 0:00:00
Operation Status: 0
Operation Status: 0
11.08.2015 15:39:25 - started process bpbrm (pid=15184)
11.08.2015 15:39:26 - Info bpbrm (pid=15184) dag01.corp.dir is the host to restore to
11.08.2015 15:39:26 - Info bpbrm (pid=15184) reading file list for client
11.08.2015 15:39:30 - Info bpbrm (pid=15184) client_pid=14140
11.08.2015 15:39:31 - Info bpbrm (pid=15184) from client dag01.corp.dir: TRV - BPRESOLVER has executed on server (FRSP0173)
11.08.2015 15:39:43 - Info bpresolver (pid=14140) done.  status: 2
Operation Status: 2
Operation Status: 0
11.08.2015 15:39:43 - Error bpbrm (pid=15184) You cannot use the backup directive for Database Availability Groups for an Exchange Standalone backup
11.08.2015 15:39:43 - Info bpresolver (pid=14140) done. status: 72: the client type is incorrect in the configuration database
11.08.2015 15:39:43 - Info RUNCMD (pid=15408) started
11.08.2015 15:39:43 - Info RUNCMD (pid=15408) exiting with status: 0
Operation Status: 0
Operation Status: 2
none of the requested files were backed up  (2)

 

You have dag01.corp.dir in

You have dag01.corp.dir in the policy. Change the client name to the DAG name. Do you have NBU client installed on all DAG members? Do you have log folders under Netbackup\logs on all DAG members? Oh - your backup selection is also incorrect. Your selection is for standalone Exchange. If memory serves me right, it must be Database Availability Groups.

Did you configure the host

Did you configure the host properties for DAG?

If you use the logging assistant you don't have to worry much about the settings manually, and you can easily turn the logging level down – before accidently you run out of space.

Yes dag01.corp.dir is the DAG

Yes dag01.corp.dir is the DAG name and not the server name.

After changing the Backup Selection to -> Database Availability Groups -> i get the error 2, too.

 

And what is this for a error ???

11.08.2015 16:07:59 - Error bpbrm (pid=8062) You cannot use the backup directive for Database Availability Groups for an Exchange Standalone backup
11.08.2015 16:07:59 - Info bpresolver (pid=16456) done. status: 72: the client type is incorrect in the configuration database

OMG, i hate exchange :-(

 

Here the full Job Log.

11.08.2015 16:07:39 - Info nbjm (pid=18305) starting backup job (jobid=5572758) for client dag01.corp.dir, policy Exchange_Fr_DAG01, schedule FULL
11.08.2015 16:07:39 - Info nbjm (pid=18305) requesting MEDIA_SERVER_ONLY resources from RB for backup job (jobid=5572758, request id:{5365B57E-4032-11E5-AF41-00212858BCB3})
11.08.2015 16:07:39 - requesting resource ADVD_Retention_11J
11.08.2015 16:07:39 - requesting resource nbumaster.NBU_CLIENT.MAXJOBS.dag01.corp.dir
11.08.2015 16:07:39 - requesting resource nbumaster.NBU_POLICY.MAXJOBS.Exchange_Fr_DAG01
11.08.2015 16:07:39 - requesting resource EXCHANGE_RESOLVER.nbumaster.Exchange_Fr_DAG01.dag01.corp.dir
11.08.2015 16:07:39 - granted resource  nbumaster.NBU_CLIENT.MAXJOBS.dag01.corp.dir
11.08.2015 16:07:39 - granted resource  nbumaster.NBU_POLICY.MAXJOBS.Exchange_Fr_DAG01
11.08.2015 16:07:39 - granted resource  EXCHANGE_RESOLVER.nbumaster.Exchange_Fr_DAG01.dag01.corp.dir
11.08.2015 16:07:40 - estimated 0 kbytes needed
11.08.2015 16:07:40 - begin Parent Job
11.08.2015 16:07:40 - Info RUNCMD (pid=8055) started
11.08.2015 16:07:40 - Info RUNCMD (pid=8055) exiting with status: 0
Operation Status: 0
11.08.2015 16:07:40 - end Parent Job; elapsed time 0:00:00
Operation Status: 0
Operation Status: 0
11.08.2015 16:07:41 - started process bpbrm (pid=8062)
11.08.2015 16:07:42 - Info bpbrm (pid=8062) dag01.corp.dir is the host to restore to
11.08.2015 16:07:42 - Info bpbrm (pid=8062) reading file list for client
11.08.2015 16:07:47 - Info bpbrm (pid=8062) client_pid=16456
11.08.2015 16:07:47 - Info bpbrm (pid=8062) from client dag01.corp.dir: TRV - BPRESOLVER has executed on server (FRSP0173)
11.08.2015 16:07:59 - Info bpresolver (pid=16456) done.  status: 2
11.08.2015 16:07:59 - Error bpbrm (pid=8062) You cannot use the backup directive for Database Availability Groups for an Exchange Standalone backup
11.08.2015 16:07:59 - Info bpresolver (pid=16456) done. status: 72: the client type is incorrect in the configuration database
Operation Status: 0
11.08.2015 16:07:59 - Info RUNCMD (pid=8208) started
11.08.2015 16:07:59 - Info RUNCMD (pid=8208) exiting with status: 0
Operation Status: 0
Operation Status: 2
Operation Status: 2
none of the requested files were backed up  (2)

 

I'd say "Error bpbrm

I'd say

"Error bpbrm (pid=8062) You cannot use the backup directive for Database Availability Groups for an Exchange Standalone backup"

is significant.

Did you follw the steps "ruene" described (which are correct if my memory serves me right, I'm on vacations at the moment)? The settings for DAG seem to be incorrect in your case.

Stefan

Something wrong with Exchange

Something wrong with Exchange config : "You cannot use the backup directive for Database Availability Groups for an Exchange Standalone backup" This is coming from the Exch server. Work with your Exchange admin to confirm the config.
Accepted Solution!

OK, Thank you. Now i wait for

OK, Thank you.

Now i wait for updates from the Exchange admin.


 

View solution in original post