cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

netbackup problem

prot1
Level 3

I have a netbackup problem, for a few days 1 drive out of 4 is turned off. I looked into the library and one tape is always slightly ejected from the drive but the robot does not take it. I am resetting the drive and lifting it, the tape is still in the drive. I came up with this solution, I do move the tape drive to the library and run the inventory robot. It will work for one day, probably until the tape is full. On the second day morning again the same thing, one drive is down.

6 REPLIES 6

sdo
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Certified

IMO - three steps

1) log a support case with Veritas and ask them to help you verify that all drives are in fact visible to NetBackup.

2) also ask Veritas Support to help you prove actually physically loading each tape drive using the "robtest" utility

3) steps 1 & 2 above will show whether you need to log a hardware support call with the hardware vendor

Marianne
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Accredited Certified

@prot1 

Please ensure that you have VERBOSE entry in vm.conf on all media servers in the environment. 
Restart NBU Media Manager after adding the entry.

Next time a drive goes down, the reason will be logged in /var/log/messages on the media server where the drive was DOWN'ed.  
If you have a single master/media server, it will all be on the master server. 

Dec 19 03:37:30 netbackup tldd[5663]: TLD(1) [5663] timed out after waiting 855 seconds for ready, drive 4
Dec 19 03:37:30 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:30 netbackup Symantec Authentication: ../tldcd.c.3034, process_request(), received command=3, from peername=netbackup.holding, version 50
Dec 19 03:37:30 netbackup Symantec Authentication: Processing UNMOUNT, TLD(1) drive 4, slot 123, barcode 000105 , vsn 000105
Dec 19 03:37:30 netbackup Symantec Authentication: TLD(1) opening robotic path /dev/sg8
Dec 19 03:37:30 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:31 netbackup Symantec Authentication: TLD(1) initiating MOVE_MEDIUM from addr 259 to addr 4218
Dec 19 03:37:42 netbackup Symantec Authentication: TLD(1) closing/unlocking robotic path
Dec 19 03:37:42 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:42 netbackup tldd[2643]: DecodeMount: TLD(1) drive 4, Actual status: Unable to open drive
Dec 19 03:37:43 netbackup ltid[2449]: LTID - received ROBOT MESSAGE, Type=54, LongParam=0, Param1=2, Param2=3
Dec 19 03:37:44 netbackup bptm[6340]: TapeAlert Code: 0x0c, Type: Informational, Flag: UNSUPPORTED FORMAT, from drive HP.ULTRIUM5-SCSI.000 (index 2), Media Id 000105
Dec 19 03:37:44 netbackup ltid[2449]: LTID - Sent ROBOTIC request, Type=3, Param2=2
Dec 19 03:37:44 netbackup tldd[2643]: TLD(1) DismountTape ****** from drive 4
Dec 19 03:37:45 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:45 netbackup Symantec Authentication: ../tldcd.c.3034, process_request(), received command=3, from peername=netbackup.holding, version 50
Dec 19 03:37:45 netbackup Symantec Authentication: Processing UNMOUNT, TLD(1) drive 4, slot -1, barcode <NONE> , vsn ******
Dec 19 03:37:45 netbackup Symantec Authentication: TLD(1) opening robotic path /dev/sg8
Dec 19 03:37:45 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:46 netbackup Symantec Authentication: TLD(1) closing/unlocking robotic path
Dec 19 03:37:46 netbackup Symantec Authentication: inquiry() function processing library ADIC Scalar i500 710G:
Dec 19 03:37:46 netbackup tldd[2643]: DecodeDismount: TLD(1) drive 4, Actual status: STATUS_SUCCESS
Dec 19 03:37:48 netbackup ltid[2449]: Operator/EMM server has DOWN'ed drive HP.ULTRIUM5-SCSI.000 (device 2)

Marianne
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Accredited Certified

This is the problem:

TapeAlert Code: 0x0c, Type: Informational, Flag: UNSUPPORTED FORMAT, from drive HP.ULTRIUM5-SCSI.000 (index 2), Media Id 000105

The TapeAlert is sent by the tape drive. Please check the label to see if the last 2 digits are correct/visible.

See the TN's :

https://www.veritas.com/support/en_US/article.100000622

https://www.veritas.com/support/en_US/article.100020850

Drive Tape Alert 12 - unsupported format , now tape = 105 media status is  frozen

Marianne
Moderator
Moderator
Partner    VIP    Accredited Certified

@prot1 

Correct - certain TapeAlerts will cause NetBackup to freeze tapes (described in NBU Admin Guide II).

You need to investigate why this specific TapeAlert happened.