Highlighted

restore attempted on server with no drives

Hi all,

I'm trying to run a restore which is failing, looks to be because NetBackup is trying to mount a tape onto the master server, which doesn't have any drives attached to it.

I have a 7.5 Linux master server called 'ndmpmaster' and a 7.5 Linux media server called 'backuphost'.

The master server has no drives attached to it (it's actually a VM).  The media server has a number of drives attached, and provides robotic control of the robot.

I find the files I want to restore by searching the catalog in the NBU Java GUI, using 'backuphost' as the source and destination for the restore.   I kick off the restore, and it looks like it's doing pretty much everything as expected, but it seems to be trying to mount the tape on the master server 'ndmpmaster', which has no devices attached.   Not quite sure why it's doing this.  Many other restores run fine, but this particular one is not.

Even though it is a Standard restore, it seems like it's trying to mix NDMP in as well somehow - I'm very confused.  Any ideas?

11/08/2017 17:07:09 - begin Restore
11/08/2017 17:07:20 - number of images required: 1
11/08/2017 17:07:20 - media needed: N00190
11/08/2017 17:07:20 - media needed: N00340
11/08/2017 17:07:20 - media needed: N00345
11/08/2017 17:07:51 - restoring from image backuphost_1218825941
11/08/2017 17:07:51 - Info bpbrm (pid=28550) backuphost is the host to restore to
11/08/2017 17:07:51 - Info bpbrm (pid=28550) telling media manager to start restore on client
11/08/2017 17:07:51 - Info bpbrm (pid=28550) spawning a brm child process
11/08/2017 17:07:51 - Info bpbrm (pid=28550) child pid: 28570
11/08/2017 17:07:51 - connecting
11/08/2017 17:07:52 - Info bpbrm (pid=28570) start tar on client
11/08/2017 17:07:52 - Info tar (pid=12673) Restore started.
11/08/2017 17:07:52 - connected; connect time: 0:00:00
11/08/2017 17:07:52 - Info bptm (pid=28555) Waiting for mount of media id N00340 (copy 1) on server ndmpmaster.
11/08/2017 17:07:52 - started process bptm (pid=28555)
11/08/2017 17:07:52 - mounting N00340
11/08/2017 17:07:52 - Info bptm (pid=28555) INF - Waiting for mount of media id N00340 on server ndmpmaster for reading.
11/08/2017 17:07:52 - requesting resource N00340
11/08/2017 17:07:52 - granted resource N00340
11/08/2017 17:07:52 - granted resource IBM.ULTRIUM-TD4.002
11/08/2017 17:08:48 - mounted N00340; mount time: 0:00:56
11/08/2017 17:08:48 - Info bptm (pid=28555) N00340
11/08/2017 17:08:48 - Info bptm (pid=28555) INF - Waiting for positioning of media id N00340 on server ndmpmaster for reading.
11/08/2017 17:08:48 - positioning N00340 to file 20
11/08/2017 17:09:49 - positioned N00340; position time: 0:01:01
11/08/2017 17:11:03 - begin reading
11/08/2017 17:11:04 - Error bptm (pid=28555) cannot read image from NDMP media id N00340, drive index 2, error code 9 (NDMP_ILLEGAL_ARGS_ERR)
11/08/2017 17:11:04 - Error bptm (pid=28567) The following files/folders were not restored:

ndmpmaster 'used' to have drives attached to it, many years ago, prior to converting it to a VM, so I imagine that is somehow in play here.

any help would be much appreciated Smiley Wink

 

 

Tags (2)
1 Solution

Accepted Solutions
Highlighted
Accepted Solution!

Re: restore attempted on server with no drives

Please show us output of:
bpimagelist -backupid backuphost_1218825941 -L

Seems you are attempting a restore from 15 Aug 2008 and that images that were written in the past were never transferred to the (now) media server.

The master is probably still the NDMP media server for a filer with tape drives attached, and this is where the tape is mounted.

Try this command to transfer all images:
bpmedia -movedb -allvolumes -oldserver ndmpmaster -newserver backuphost

View solution in original post

2 Replies
Highlighted
Accepted Solution!

Re: restore attempted on server with no drives

Please show us output of:
bpimagelist -backupid backuphost_1218825941 -L

Seems you are attempting a restore from 15 Aug 2008 and that images that were written in the past were never transferred to the (now) media server.

The master is probably still the NDMP media server for a filer with tape drives attached, and this is where the tape is mounted.

Try this command to transfer all images:
bpmedia -movedb -allvolumes -oldserver ndmpmaster -newserver backuphost

View solution in original post

Re: restore attempted on server with no drives

Hi Marianne,

the bpmmedia -movedb did the trick!  our nearly 10 year old files are on their way back now Smiley Wink

thanks very much!